De Lustige Reiziger

Bijspijkerles

Lieve cursisten.

Fijn dat jullie er zijn. Ga snel zitten.

'Roel jij mag meteen vooraan plaats nemen, anders leid je Hidde toch maar af. Tis potdomme altijd geklooi met jullie!!'

De afgelopen weken heb ik rijst behandelt. Banaan en de kokosnoot komen de komende weken aan bod. Gelukkig weten jullie daar al best veel van. De reden dat ik jullie op de dag des s’ Heeren naar school heb laten komen is de ananas.

Ja, over de ananas ontbreekt zo hier en daar nog wat kennis. En doen hier op school wat fabels de ronde. En daarom een bijspijkerlesje op zondagochtend. En let goed op want deze stof - samen met rijst en de kokosnoot - zal in de examenvragen terugkomen.

Eerst maar 's wat ontzenuwen: er zijn mensen die denken dat ananassen in bomen groeien. Dat is een misvatting. Ananassen groeien in agave-achtige planten, met getande langvormige bladeren en groeien dichtbij de grond. Dus de ladder of trap kun je achterwege laten. Tenzij je zin hebt om domweg op zo’n ding te gaan staan en en beetje om je heen of in de rondte te koekeloeren, omdat je toch niets beter te doen hebt, in dat geval is een trap of ladder een onmisbaar gereedschap een voorwaar een goed idee.

Afijn.

De ananas groeit in Thailand in het noorden en het zuiden van het land. In het midden van Thailand is het meer rijst, suikerriet en boe-loei-koeien die de klok slaan.

‘Ja, even opletten Rian en Anja - en jij ook Paula- kletskousen dat jullie zijn, het is potdomme ook altijd hetzelfde. Anders gaan jullie er maar uit!’

De ananas rijpt zo ongeveer in de maanden december tot en met maart. En dat rijpen is nog best een bewerkelijk proces. Want de ananas rijpt het eerst aan de bovenzijde. Als ie daar rijp is volgt het midden en de onderzijde. Alleen beschijnt de zon natuurlijk ook nog steeds de al rijp geworden bovenzijde. Daarom vouwt de kweker een krant of zakje om het inmiddels rijp geworden deel van de ananas. Zodat deze niet overrijp raakt. En laat de krant/zakje mee zakken met de rijpheid van de ananas.

Zodra de hele ananas rijp is, wordt deze geoogst. Dat gaat met een groot kapmes. Eerst wordt de ananas uit de rozet van de plant gehakt. En daarna wordt de bovenzijde ietwat gekortwiekt. De ananassen verdwijnen in een mand die op de rug hangt. Als de mand te zwaar dreigt te worden wordt deze geleegd en begint het oogstfeest opnieuw.

De rijpe ananassen worden meteen in een kraam aan de weg verkocht. De prijs wordt bepaald aan de hand van het gewicht. Je betaald 35 Bath per kilo (90 eurocent) Je kunt de ananas ter plekke laten schillen, in een zakje laten doen, meenemen en oppeuzelen.

Dat schillen gaat als volgt: eerst wordt de steel aan de onderzijde verwijdert, dan de rozet aan de bovenzijde. Daarna wordt de ananas geschild. Eenmaal geschild blijven van die bruine puntjes op de ananas achter. Die worden met een speciaal mesje - heel kunstig - diagonaal weggesneden en verwijdert. Daarna wordt de ananas in 8 delen gesneden en wordt de harde – niet eetbare – kern verwijdert.

Nou omdat jullie zo goed opgelet hebben– met name Bram – wil ik het hier voor vandaag bij laten. Hebben jullie ook nog wat aan je zondag.

Behalve nog even de mededeling dat wij inmiddels de zee (Golf van Thailand) hebben bereikt en daar nu vet fijn langs de zee en fijne haventjes fietsen. En van tijd tot tijd door fijne palmboombossen en eetrijpe bananenboom plantages trekken. En daar zo af en toe wat wat apenstreken uithalen. Hier alvast wat fijne foto’s:

Later zeker en vast meer.

Afstand: 71 km

Bram

Wat fijn dat alles weer werkt! Want toen jullie de (overigens zeer boeiende) les over de ananas aan het voorbereiden waren was er een (ik ga er van uit: Aziatische) doerak die Spam in het eten gooide. Nou ken ik de nodige (met name Filipijnse) gerechten waar dat prima bij past. Maar in jullie geval betekende het dat onze computers en telefoons op hol sloegen vanwege de verdachte inhoud van het Ananas-onderwijs.
Maar het schijnt opgelost te zijn, want ik heb je college van A tot nas kunnen volgen Gerrit. Op naar de volgende les....

Roel

Yeahhhhh, hij doet het weer

Anja

Bedankt voor deze les, gezellig om naast Rian alles over ananas nu te weten.
Fiets m erin jullie! Ajeto en goed goan!

anja

En geniet van de TAART!

Roel

Heerlijk die verse ananas Gerrit, en zo 'n plakboek met mooie plaatjes doet het ook goed

🚴‍♀️🚴‍♀️ Enjoy

Lettie

Hoera 5x taart en bijspijkerles in mijn mail (wel 4 daarvan in junkmail maaaar de lesjes kwamen aan).
Blijft leuk om jullie te volgen, jullie ervaringen, stukjes geschiedenis en een lesje ananas (slimmeriken met die jasjes).
Veel fietsplezier weer gewenst!

Hidde en Marjel

Mooie foto van de twee fietsen. Ik kan mij herinneren dat wij eenzelfde foto ooit hebben gemaakt. Wat maken jullie een prachtige tocht.

Rian

Ja meneer, goed meneer, prachtige foto's meneer.